Alginátos technológia bemutatása az OMÉK-en

IMG_0337A Merian Foods Kft. 2013.évben pályázat forrást nyert el az Innovatív K+F projektje megvalósításához. A projekt időtartama 2 év, amely 2015. december 31-ig tart.

A piaci igények, a technológiai színvonal, a környezeti hatások védelme abba az irányba mutat, hogy olyan eljárásokat,  technológiákat alkalmazzunk a baromfiipar továbbfeldolgozás területén, amely a piaci igények kielégítése mellett környezetbarát, a környezeti szennyezést és a káros anyag kibocsátást minimálisra csökkenti.

Cégünk célja a projekt megvalósításával olyan magas hozzáadott értéket előállító élelmiszeripari technológiai eljárások kifejlesztése, amelyek jelenleg sem hazai, sem nemzetközi szinten nem találhatóak meg a baromfi jellegű élelmiszer-feldolgozás területén.

A projekt 3 kutatásból áll, melyek közül az egyik az alginátos technológia. A meglévő termékeinkhez szeretnénk alginát alapanyagot felhasználni. Technológia lényege, hogy a jelenlegi celofán illetve emészthető belek helyett egy algából nyert, bevonattal burkoljuk be a terméket, esetünkben a virslit. Illetve bizonyos adalék anyagok helyett Nátrium-alginátot használunk a termékek összetevői között. A kiválasztott alginátokat teszteknek vetettük alá, hogy a hőkezelésre hogyan reagálnak. Kikísérleteztük az optimális termékösszetételt.

A kutatás másik fő iránya a cső a csőben eljáráshoz kapcsolódik. Olyan technológiai eljárás kifejlesztése a célunk, amely során a tölteléket a termék magába foglalja. Konkrétan a baromfi virsli termék esetén, a mustár, sajt, ketchup belekerüljön a termékbe. A cső a csőben eljáráshoz kapcsolódóan a kutatás célja a baromfi virsli és a töltelékanyag fogyasztásra kész állapotának optimalizálása, különös tekintettel a virsli és a töltelékanyag hőmérsékletének különbözőségére. A kutatás jelentősége, hogy felkutattuk a megfelelő tölteléket a virsli termékekbe.

A kutatás harmadik eleme pedig az újrahasznosítható csomagolási eljárás kifejlesztése konzerv termékek esetén, amelynek lényege a jelenleg használatos aluminium csomagolóanyagok helyett olyan műanyag csomagolóanyag alkalmazása, amely kevésbé sérülékeny, színezhető és mint műanyag könnyen visszagyűjthető és újrahasznosítható.

A fejlesztések és kísérletek folyamatosan zajlanak.