Pályázat

NKFI_ALAP_INFOBLOKK_1 szechenyi_2020_logoKedvezményezett megnevezése: Merian Foods Élelmiszeripari Kft

Projekt megnevezése: Új innovatív termék és csomagolás technológiai fejlesztés a Merian Foods Kft-nél a versenyképesség növelése érdekében

A támogatás összege: 310.761.579,- Ft, azaz háromszáztízmillió-hétszázhatvanegyezer-ötszázhetvenkilenc forint

Támogatás mértéke – 54,9 %

A projekt befejezésének dátuma – 2015. november 30.

A projekt azonosító száma – AGR_PIAC_13-1-2013-0046

Megvalósult a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával.

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A Társaságunk célja a pályázat keretében végzett kutatásokkal, fejlesztésekkel olyan technológiai eljárások kifejlesztése volt, amelyek anyag felhasználás, környezetvédelem, egészségtudatosság kapcsán előrelépést és fejlődést mutatnak a jelenlegi technológiákhoz képest. A pályázatban megvalósított projektek az alábbiak:

 

  1. Újrahasznosítható csomagolási eljárás – Konzerv termékek esetén a jelenleg használatos alumínium csomagolóanyagok helyett olyan műanyag csomagolóanyag alkalmazása, amely kevésbé sérülékeny, színezhető és mint műanyag könnyen visszagyűjthető és újrahasznosítható.
  2. Alginátos technológiai eljárás kifejlesztése – Technológia lényege, hogy a jelenlegi celofán illetve emészthető belek helyett egy algából nyert, bevonattal burkoljuk be a terméket, esetünkben a virslit. Illetve bizonyos adalék anyagok helyett Nátrium-alginátot használunk a termékek összetevői között.
  3. Cső a csőben, koextrúziós eljárás – olyan technológiai eljárás kifejlesztése, amely során a tölteléket a termék magába foglalja. Az eljárás nehézsége, hogy a befogadó és bekerülő termékkör másképpen reagál a hőhatásra. Olyan receptúra kifejlesztése volt a célunk, amely a gyártás során történő hőkezelésekre megfelelően reagál.

 

 Sajtóközlemény itt tekinthető meg.